Aktuális

Higiénia a fizioterápiás praxisban

 

A fizioterápia a fizikai sérülések, betegségek vagy rendellenességek kezelését jelenti fizikai módszerekkel. A fizioterápia röviden a beteg fizikai egészségére összpontosít. Mivel a terápia célja a beteg egészsége, a higiénia a gyakorlatban fontos része a gyógytornász napjának. Különösen a kiszolgáltatott betegekkel való foglalkozáskor.

A higiénia fontossága a gyakorlatban

Egy praxis tisztasága és higiéniája számos okból kiemelkedően fontos.

 1. Betegségek terjedésének elkerülése
  A kórokozók átvihetők bútorokon, például kezelőágyakon és eszközökön keresztül. Különösen a kiszolgáltatottabb betegek, például a gyermekek, az idősek és a gyengébb immunrendszerű páciensek számára a kórokozók nyilvános terekben történő terjedése nagy kockázatot jelent.
  A páciensek egészsége és biztonsága érdekében a bútorzatot és az eszközöket tisztán kell tartani. A kezelõágyakhoz használjon papírtörülközőt vagy frottír törülközőt, melyek az egyes kezelések között cserélhetők. Az eszközök és a bútorok fertőtlenítő spray-vel és nedves törlőkendőkkel történő tisztítással tarthatók higiénikusan.
  De a káros mikroorganizmusokat akár a személyzet is terjesztheti, tehát nagyon fontos a kézmosás az egyes kezelések között. Nagyon fontos olyan kézfertőtlenítő használata, amely megakadályozza a vírusok, baktériumok, gombák és mikroorganizmusok terjedését, például a Dax Alcogel és a Germstar.
 2. A fizioterapeuta egyészségének és biztonságának megőrzése érdekében
  A praxis higiéniája nemcsak a páciensek, hanem a fizioterapeuták érdekét is szolgálja. Feltétlenül viseljen eldobható személyi védőfelszerelést (PPE), például arcmaszkot, kesztyűt, köntös, cipővédőt és védőszemüveget, főleg, ha páciensei nyílt sebbel rendelkeznek.
 3. A beteggel való kapcsolat erősítése
  A páciensek fizikai jólétének növelése azt is jelenti, hogy fizioterapeutaként az Ön kötelessége, hogy betegei egészségről és biztonságáról gondoskodjon. A betegek maguk is magasra értékelik a higiéniát a praxisban, amint azt kutatási eredmények mutatják. Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak a legfontosabbnak a fizioterápiás gyakorlatban, a válaszadók 69% -a mondta higiéniát. A professzionális és megfelelő kezelés mellett ez a legfontosabb pont.
  Nyugodtan mutassa meg betegeinek a praxisban végzett higiéniai intézkedéseket, mivel ez nem mindenkinek egyértelmű.

Kevesebb munka és nagyobb higiénia a megfelelő termékkel

A gyógytornászoknak mindig időt kell fordítaniuk a praxis higiéniájának megőrzésére. Munkájukat azonban megkönnyítheti a higiéniaközpontú termékek használata. A Gymna cég sok időt fordított olyan fizioterápiás termékek és eszközök fejlesztésére, amelyek a higiéniára és a könnyűségre összpontosítanak, s mind a gyakorló orvos, mind a beteg számára kiválóan alkalmasak.

Ebben a cikkben három terméket szeretnénk kiemelni, amelyek intelligens (higiénikus) fejlesztések révén megkönnyítik a napi gyakorlatot.

 1. Nyílás az arcnak
  A kezelőasztal arctartója egy olyan elem, mely a higiénia szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Nemcsak izzadsággal érintkezik, hanem közvetlenül más testnedvekkel is, mint pl. nyállal, mely nagyobb kockázatot jelent a kórokozók átvitelére. Az arctartó tisztántartása nagyon fontos intézkedés a praxis higiéniájának szempontjából.
  Ezért bemutatjuk a Gymna Ergomax-ot, amely puha, varratmentes, vízálló és mosható. Az Ergomax arctartó könnyen eltávolítható és mosható. Mivel az Ergomax vízálló, egyszerűen folyó víz alá tartható és könnyedén letörölhető. Ez maximalizálja a higiéniát. De az Ergomax a betegek kényelme szempontjából is kiemelkedő választás.
 2. Papírtörlők
  A papírtörlőknek fontos szerepük van a fizioterápiában, mind a kezelés, mind a testmozgás során. A kezelőasztal papírtörülközővel történő bevonása, mielőtt azt a beteg használná, tiszta és higiénikus. A papírtörlők szintén praktikusak a kezelőasztal spray-vel történő tisztításakor.
  Ha olyan kezelőasztalt választ, mely papírtörlő-tartóval rendelkezik, akkor az könnyebben elérhető. A papírtekercsek illeszkednek a kezelőasztalhoz. Mivel méretük megegyezik az asztallal, a teljes területet lefedik, ami növeli a higiéniát.
 3. A beteg állandó testhelyzete
  A háromrészes kezelőágyakat flexibilitásuk miatt széles körben használják a fizioterápiában. Vannak azonban a hátrányai is a hagyományos 3-részes asztaloknak. A legnagyobb hátrányuk az, hogy a betegnek meg kell fordulnia, hogy ülő helyzetbe jusson. Ez nehézkes, időigényes és esetleg fájdalmas is lehet.
  Az ülő helyzet negatív hatással van a higiéniára, mivel ekkor a beteg lába a fejrészen van. Ha ismét megfordul, a feje kerül arra a helyre, ahol nemrégen még a lábai voltak.
  A Gymna megtalálta a megoldást, a gymna.PRO-t, egy új pozíciós elvvel. Ez a koncepció lehetővé teszi, hogy a páciens feküdjön vagy üljön anélkül, hogy meg kellene fordulnia. Ez növeli a higiéniát, mivel a lábak már nem kerülnek a fejrészre, mint a hagyományos 3-részes kezelőágyaknál.